matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica w punkcie
Marcin .qq:
Witam, czy ktokolwiek wskaże błąd w moich obliczeniach
?
x
3
−1
Lim
4x
2
−7x+3
X−>1 Moje obliczenia Mianownik ze wzoru (x−1)(x
2
+x+1) Licznik deltą (x−1)(x−
3
4
) Granica 3/
1
4
Czyli 12 ?
10 lut 14:31
Adamm:
licznik = (x−1)(4x−3)
10 lut 14:36
Jerzy:
3x
2
3
= lim
x→1
= [
] = 3
8x − 7
1
10 lut 14:37
Marcin .qq:
Głupi błąd
dziękujemy bardzo za pomoc
10 lut 14:41