zadanie z okręgami
Kalirr: Ramiona kąta ostrego o mierze 2α przecięto prostą k prostopadłą do dwusiecznej kąta, która
jest odległa o d od jego wierzchołka. W ten kąt wpisano dwa okręgi, każdy styczny do obu
ramion kąta i prostej k .
Oblicz odległość środków tych okręgów.
10 lut 14:19
g:
| | 1 | | 1 | | sin α | |
r+R = d*sin α*( |
| + |
| ) = 2d* |
| |
| | 1+sin α | | 1−sin α | | cos2α | |
10 lut 15:10
Eta:
r+R= 2dtgα/cosα
10 lut 15:21
10 lut 15:40
Kalirr: Nie rozumiem tylko skąd 1−sinα i 1+sinα w mianownikach.
Jak z rownania dsinα − rsinα=r wzięło się 1+sinα
11 lut 12:15
Blee:
Z przeksztalcenia:
| | r | |
sinx = |
| ⇔ dsinx − rsinx = r ⇔ dsinx = r(1+sinx) ⇔ r = ... |
| | d−r | |
Analogicznie R wyznaczasz
11 lut 12:18
Kalirr: Ok już rozumiem
11 lut 13:07