Obliczanie pochodnej z definicji z pierwiastkiem.
puszka_malutka: Oblicz pochodną z definicji we wskazanym punkcie.
y = √x x0 = 4
10 lut 13:46
Blee:
no i w czym problem ?
10 lut 13:46
Blee:
Podałaś teraz inny przykład. Definicję już znasz, więc do dzieła ... a nie czekasz na GOTOWCA
10 lut 13:47
puszka_malutka: Nie czekam na gotowca. Sytuacja jest taka sama jak wcześniej − rozwiązałam zadanie z definicji,
ale niezależnie jak je ugryzę, wychodzi mi błędny wynik niż w odpowiedziach, a ja nie potrafię
odnaleźć błędu.
Poza tym, jeżeli nie interesuje Cię odpowiedź na podane wyżej pytanie, nie wiem po co ta cała
wstawka o problemie... ot, spam, niezwiązany z przedstawionym zadaniem. Po co w ogóle
komentujesz? Jeżeli coś Ci się nie podoba w mym poście, to po prostu go pomiń.
10 lut 14:20
the foxi:
| | f(4+h)−f(4) | | √4+h−2 | | (√4+h−2)(√4+h+2) | |
lim |
| =lim |
| =lim |
| = |
| | h | | h | | h(√4+h+2) | |
| | 4+h−4 | | h | | 1 | | 1 | |
=lim |
| =lim |
| = |
| = |
| |
| | h(√4+h+2) | | h(√4+h+2) | | √4+2 | | 4 | |
10 lut 15:04
the foxi:
oczywiście wszędzie h→0
10 lut 15:05
puszka_malutka: foxi, dziękuję!
10 lut 17:38