Wielomian z parametrem ilośc rozwiązań
Marcin : Witam, proszę o pomoc w wytłumaczeniu mi jednej rzeczy.

Mam zadanie " Wykaż, że dla dowolnego m e R/(0) równanie −x
3 +x
2(2−m
2) + x(2m
2+4)−8=0 ma
trzy pierwiastki
Dla jakiej wartości parametru m suma pierwiastków tego równania jest równa −7"
Obliczyłem że dla x=2 wielomian się zeruje czyli wiem, że jest podzielny przez dwumian (x−2),
podzieliłem
równanie przez ten wielomian i otrzymałem trójmian kwadratowy −x
2−m
2x+4. Pytanie jest o
wartość m dla której ten wielomian ma 3 pierwiastki
Nie różne, więc delta >= 0. I teraz sedno pytania, dlaczego ten wielomian nie może mieć trzech
pierwiastków =2
Czyli dlaczego muszę obliczyć że x1 nie równa się 2 i x2 nie równa się2 ?
Pozdrawiam !
10 lut 13:06
Janek191:
− x
2 − m
2 x + 4 = 0
Δ = m
4 − 4*(−1)*4 = m
4 + 16 > 0 zatem ten wielomian ma dwa różne pierwiastki, czyli
wielomian wyjściowy ma trzy miejsca zerowe , a równanie trzy pierwiastki.
Ponadto
| | m2 | |
x1 + x2 = |
| = − m2 = − 9 ⇔ m2 = 9 ⇔ m = − 3 lub m =3 |
| | −1 | |
Suma pierwiastków − 9 + 2 = − 7 dla m = − 3 lub m = 3.
10 lut 13:23
Basia:
Δ=m4+16
dla dowolnego m Twój trójmian kwadratowy ma dwa różne pierwiastki
bo dla dowolnego m Δ>0
co do reszty to kwestia interpretacji
Moim zdaniem jest tak: (ale znam inne poglądy na ten temat)
po pierwsze: równanie nie ma pierwiastków; równanie ma rozwiązania,
pierwiastki ma wielomian
po drugie: trzy rozwiązania oznacza trzy różne rozwiązania
równanie (x−1)2=0 ma jedno rozwiązanie
po trzecie: z pierwiastkami wielomianu jest tak samo
wielomian W(x) = x2−2x+1 ma jeden pierwiastek dwukrotny
10 lut 13:25
Janek191:
Równanie ma pierwiastki ( rozwiązania), a wielomian ( czyli funkcja ) ma miejsca zerowe
10 lut 13:28
Marcin : Dziękuje Wam bardzo. Tak jak myślałem błąd był w mojej interpretacji.
Czyli pytanie o pierwiastki równania miało mnie właśnie zbić z tropu i próbować rozwiązywać to
równanie jak trójmian z parametrem.
Dziękuję jeszcze raz
10 lut 13:34
10 lut 13:43
Janek191:

Dla m = − 3 lub m = 3 mamy równanie:
− x
3 − 7 x
2 + 22 x − 8 = 0
lub
wielomian W(x) = − x
3 − 7 x
2 + 22 x − 8
i jego wykres.
10 lut 13:45
Marcin : Dziękuje wam za takie dogłębne wytłumaczenie ! Już wszystko rozumiem
10 lut 13:53