Eta:

Bardzo ciekawe i ładne zadanko

Jak zwykle w planimetrii:
1/ przejrzysty rysunek (to połowa sukcesu) zgodnie z treścią zadania
|AB|=2R=2c ⇒ R=c i |SM|=R=c to |SO|=c−r , c>r
Z tw. Pitagorasa w ΔDOS : x
2=(c−r)
2−r
2 ⇒ x
2=c
2−2rc
==========
Z twierdzenia o odcinkach stycznych :
|AD|=|AF|=c+x , |DB|= |BE|−c−x , |CF|=CE|= y
Pole trójkąta ABC możemy obliczyć z dwóch wzorów
P=rp , p −− połowa obwodu lub ze wzoru Herona
| 2c+c+x+y+c−x+y | |
p= |
| = 2c+y |
| 2 | |
Obliczamy ( dla łatwości zapisów) kwadraty pól
P
2=r
2*p
2= r
2(2c+y)
2
i z Herona
P
2=p(p−|AB|)(p−|AC|)(p−|BC|)
P
2= (2c+y)(2c+y−2c)(2c+y−(c+x+y))(2c+y−(c−x+y))
P
2= (2c+y)*y(c−x)(c+x) = y*(2c+y)(c
2−x
2) = y*(2c+y)(c
2−c
2+2rc)
to P
2=(2c+y)*2rcy
porównując kwadraty pól otrzymujemy:
r
2(2c+y)
2= (2c+y)*2rcy / : r*(2c+y) >0
| 2rc | |
r(2c+y)= 2cy⇒ 2rc+ry= 2cy ⇒ y(2c−r)=2rc ⇒ y= |
| |
| 2c−r | |
| 2rc | |
to P=r*(2c+y) = r(2c+ |
| ) =.................. |
| 2c−r | |
| 4c2r | |
P(ABC)= |
| [j2] ( zależne od danych c i r) |
| 2c−r | |
===================
Mam nadzieję ,że się nie pomyliłam w rachunkach

Napisz czy taką masz odpowiedź?