matematykaszkolna.pl
pole trójkąta mat-fiz: W trójkąt ostrokątny ABC o boku |AB|=2c wpisano okrąg o promieniu r który jest styczny do okręgu o średnicy AB Oblicz pole trójkąta ABC Kompletnie nie mam pomysłu
10 lut 12:16
Eta: rysunek Bardzo ciekawe i ładne zadanko emotka Jak zwykle w planimetrii: 1/ przejrzysty rysunek (to połowa sukcesu) zgodnie z treścią zadania |AB|=2R=2c ⇒ R=c i |SM|=R=c to |SO|=c−r , c>r Z tw. Pitagorasa w ΔDOS : x2=(c−r)2−r2 ⇒ x2=c2−2rc ========== Z twierdzenia o odcinkach stycznych : |AD|=|AF|=c+x , |DB|= |BE|−c−x , |CF|=CE|= y Pole trójkąta ABC możemy obliczyć z dwóch wzorów P=rp , p −− połowa obwodu lub ze wzoru Herona
 2c+c+x+y+c−x+y 
p=

= 2c+y
 2 
Obliczamy ( dla łatwości zapisów) kwadraty pól P2=r2*p2= r2(2c+y)2 i z Herona P2=p(p−|AB|)(p−|AC|)(p−|BC|) P2= (2c+y)(2c+y−2c)(2c+y−(c+x+y))(2c+y−(c−x+y)) P2= (2c+y)*y(c−x)(c+x) = y*(2c+y)(c2−x2) = y*(2c+y)(c2−c2+2rc) to P2=(2c+y)*2rcy porównując kwadraty pól otrzymujemy: r2(2c+y)2= (2c+y)*2rcy / : r*(2c+y) >0
 2rc 
r(2c+y)= 2cy⇒ 2rc+ry= 2cy ⇒ y(2c−r)=2rc ⇒ y=

2c−r 
 2rc 
to P=r*(2c+y) = r(2c+

) =..................
 2c−r 
 4c2r 
P(ABC)=

[j2] ( zależne od danych c i r)
 2c−r 
=================== Mam nadzieję ,że się nie pomyliłam w rachunkach emotka Napisz czy taką masz odpowiedź?
10 lut 14:29