matematykaszkolna.pl
Rozwiązać równanie Mateoo: 4x2y'' + 8xy' + y = 0 Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jaką metodą rozwiązać to równanie?
10 lut 12:03
Blee: czy wiesz chociaż co to za TYP równania różniczkowego ?
10 lut 13:46
gg: Jest to jednorodne r.r. Eulera drugiego rzędu. Sposób rozwiązywania takich równań podany jest w podręczniku Krysickiego tom II.
10 lut 13:49
Adam: Genialne te równania Próbowałem podstawić y=xα, doszedłem do czegoś podobnego
10 lut 14:05
gg: Rozwiązanie: y(x)= C1x−1/2+C2x−1/2lnx.
10 lut 14:19
Mariusz: gg Krysicki to zbiór zadań a nie podręcznik Równanie Eulera można sprowadzić do równania liniowego o stałych współczynnikach podstawieniem x=et Tutaj można też zgadywać całkę szczególną i obniżyć rząd równania
10 lut 15:36
Adamm: Mariusz, może po prostu nie pamiętam, ale jak obniża się rząd równania mając całkę szczególną?
10 lut 15:47
Adamm: ok, znalazłem dzięki Mariusz, nie znałem tego
10 lut 15:53
Adamm: inny sposób który wymyśliłem, to podstawić y=xαlnβx i szukać rozwiązań szczególnych bo widać że zawsze będą w tych równaniach Eulera takiej postaci
10 lut 16:07
Mariusz: Adam obniżyć rząd można też jednym podstawieniem Niech y1(x) będzie całką szczególną jednorodnego równania liniowego Możesz obniżyć rząd równania podstawieniem y(x)=y1(x)∫u(x)dx Lepiej chyba sprowadzić do równania liniowego o stałych współczynnikach podstawieniem x=et Zauważysz wtedy że logarytm może być argumentem funkcji trygonometrycznych takich jak sinus czy cosinus
10 lut 16:29
Adamm: no tak ale tak właściwie, to α − może wyjść nam urojone, β musi być całkowite nieujemne wtedy będziemy mieli sinusa lub cosinusa a w nim logarytm więc sposób z podstawieniem y=xαlnβx nie jest taki zły
10 lut 16:37
Adamm: chociaż podstawienie x=et mimo wszystko jednak lepsze, tak mi się wydaje nie trzeba kombinować
10 lut 16:39
Mariusz: Też uważam że podstawienie x=et jest lepsze Prowadzi do równania liniowego o stałych współczynnikach a na tym etapie wiadomo już jak takie równania rozwiązywać
10 lut 17:09
Matteo: Dzięki za pomoc
10 lut 17:15
Mariusz: 4x2y'' + 8xy' + y = 0 x=et
dx 

=et
dt 
dy dydt 

=

dx dtdx 
dy dy 

=