Rozwiązać równanie
Mateoo: 4x2y'' + 8xy' + y = 0
Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jaką metodą rozwiązać to równanie?
10 lut 12:03
Blee:
czy wiesz chociaż co to za TYP równania różniczkowego ?
10 lut 13:46
gg:
Jest to jednorodne r.r. Eulera drugiego rzędu. Sposób rozwiązywania takich równań podany jest w
podręczniku Krysickiego tom II.
10 lut 13:49
Adam: Genialne te równania
Próbowałem podstawić y=xα, doszedłem do czegoś podobnego
10 lut 14:05
gg:
Rozwiązanie:
y(x)= C1x−1/2+C2x−1/2lnx.
10 lut 14:19
Mariusz:
gg Krysicki to zbiór zadań a nie podręcznik
Równanie Eulera można sprowadzić do równania liniowego o stałych współczynnikach
podstawieniem x=et
Tutaj można też zgadywać całkę szczególną i obniżyć rząd równania
10 lut 15:36
Adamm: Mariusz, może po prostu nie pamiętam, ale jak obniża się rząd równania mając całkę
szczególną?
10 lut 15:47
Adamm: ok, znalazłem
dzięki Mariusz, nie znałem tego
10 lut 15:53
Adamm: inny sposób który wymyśliłem, to podstawić
y=xαlnβx i szukać rozwiązań szczególnych
bo widać że zawsze będą w tych równaniach Eulera takiej postaci
10 lut 16:07
Mariusz:
Adam obniżyć rząd można też jednym podstawieniem
Niech y1(x) będzie całką szczególną jednorodnego równania liniowego
Możesz obniżyć rząd równania podstawieniem
y(x)=y1(x)∫u(x)dx
Lepiej chyba sprowadzić do równania liniowego o stałych współczynnikach
podstawieniem x=et
Zauważysz wtedy że logarytm może być argumentem funkcji trygonometrycznych
takich jak sinus czy cosinus
10 lut 16:29
Adamm: no tak
ale tak właściwie, to α − może wyjść nam urojone, β musi być całkowite nieujemne
wtedy będziemy mieli sinusa lub cosinusa a w nim logarytm
więc sposób z podstawieniem y=xαlnβx nie jest taki zły
10 lut 16:37
Adamm: chociaż podstawienie x=et mimo wszystko jednak lepsze, tak mi się wydaje
nie trzeba kombinować
10 lut 16:39
Mariusz:
Też uważam że podstawienie x=et jest lepsze
Prowadzi do równania liniowego o stałych współczynnikach
a na tym etapie wiadomo już jak takie równania rozwiązywać
10 lut 17:09
Matteo: Dzięki za pomoc
10 lut 17:15
Mariusz:
4x
2y'' + 8xy' + y = 0
x=e
t
| d2y | | d | | dy | | dt | |
| = |
| ( |
| ) |
| |
| dx2 | | dt | | dx | | dx | |
| d2y | | d | | dy | |
| = |
| ( |
| e−t)e−t |
| dx2 | | dt | | dt | |
| d2y | | d2y | | dy | |
| =( |
| e−t−e−t |
| )e−t |
| dx2 | | dt2 | | dt | |
| d2y | | d2y | | dy | |
| =( |
| − |
| )e−2t |
| dx2 | | dt2 | | dt | |
| | d2y | | d2y | | dy | |
x2 |
| =e2t( |
| − |
| )e−2t |
| | dx2 | | dt2 | | dt | |
| | d2y | | d2y | | dy | |
x2 |
| = |
| − |
| |
| | dx2 | | dt2 | | dt | |
4x
2y'' + 8xy' + y = 0
| | d2y | | dy | | dy | |
4( |
| − |
| )+8 |
| +y=0 |
| | dt2 | | dt | | dt | |
Mamy równanie liniowe o stałych współczynnikach
10 lut 17:19