Badanie funkcji czy mógłby mi ktoś pomóc
Marcin:

Otóż mam pewne funkcje to zbadania, a mianowicie chciałbym z kimś z Państwa sprawdzić czy
dobrze czy niestety źle analizuje poszczególne funkcje.
f(x)= −x
4 + 7x
3 − 10x
2 D=(−
∞,+
∞)
granice na krańcach dziedziny
lim −x
4 + 7x
3 − 10x
2= −
∞ lim −x
4 + 7x
3 − 10x
2 = −
∞
x−>−
∞ x−>+
∞
Miejsca zerowe:
pierwiastek podwójny 0,5,2
Wykres
wiem mniej więcej jak powinien wykres wyglądać, ale nie potrafię go tutaj przedstawić niestety
Mam przedziały do tego wykresu
0d do funkcja uwagi
−
∞do 0 dodatnia x=0 nie ma zmiany
znaku
od 0 do 2 ujemna zmiana znaku
od 2 do 5 dodatnia zmiana znaku
od 5 do +
∞ ujemna zmiana znaku
Teraz badam pochodną z funkcji czyli
f'(x) = −4x
3+21x
2−20x D=(−
∞,+
∞)
Granice na krańcach dziedziny
lim −4x
3+21x
2−20x = +
∞ lim −4x
3+21x
2−20x = −
∞
x−> −
∞ x−> +
∞
Miejsca zerowe: 0, 4 ,
54 wartości f w tych miejscach f(0)=0, f(4)=544, f(
54)=0,48
Wniosek
od +
∞ do 0 pochodna dodatnia funkcja rosnąca
od 0 do
54 pochodna ujemna funkcja malejąca
od
54 do 4 pochodna dodatnia funkcja rosnąca
od 4 do −
∞ pochodna ujemna funkcja malejąca
ekstrema
x=0 minimum
x=4 maksimum
x=
54 minimum
I chodzi mi o to aby ktoś narysował ten wykres i pokazał mi jak on powinien wyglądać bo coś mi
się tu nie zgadza i chyba jest tu coś źle. Rysunek który będzie przedstawiał minimum i
maksimum funkcji oraz punkty "przegięcia"
Marcin: A mógłbym prosić o narysowanie wykresów?

przepraszam może to śmieszne, ale nie wiem czy
dobrze ja je rysuję
iteRacj@:

tutaj mało widać, ściągnij darmową Geogebrę, albo wpisz wzór funkcji do Wolframa alpha, może
być www.cymath.com → graph