Diagonalizacja macierzy
Piotrek: Mam do rozwiązania takie zadanie, ale jak je robię to wychodzą mi jakieś głupoty, kiedy probuję
policzyć wyznacznik z A−lambdaI, bo to trzeba zrobić na początku

Treść:
Rozważmy macierz kwadratową A=[a
ij] wymiarów 4x4, w której a
ij=1 dla wszystkich
i,j∊{1,2,3,4}. Zbadaj czy macierz jest diagonalizowalna , a jeśli tak, to wyznacz bazę B,
względem której macierz ta jest diagonalna. Podaj diagonalną macierz A oraz macierz przejścia
z bazy B do bazy kanonicznej w R
4.
9 lut 23:08
Adamm:
1−x 1 1 1
1 1−x 1 1
1 1 1−x 1
1 1 1 1−x
1−x 1 1 1
1 1−x 1 1
1 1 1−x 1
4−x 4−x 4−x 4−x
4−x razy
1−x 1 1 1
1 1−x 1 1
1 1 1−x 1
1 1 1 1
4−x razy
−x 0 0 0
0 −x 0 0
0 0 −x 0
1 1 1 1
x3(x−4)
x=0 − 3−krotna, x=4 − jednokrotna
A[x, y, z, t]T=[0, 0, 0, 0]
x+y+z+t=0
v0, 1=[1, −1, 0, 0]
v0, 2=[1, 0, −1, 0]
v0, 3=[1, 0, 0, −1]
A[x, y, z, t]T=[4x, 4y, 4z, 4t]
y+z+t=3x itd.
v4=[1, 1, 1, 1]
macierz jest diagonizowalna
9 lut 23:21
Adamm: reszty nie potrafię, niech ci ktoś inny pomoże
9 lut 23:22
Piotrek: nie rozumiem tego przejścia które zrobiłeś, że w ostatnim wierszu pojawiło się 4−x w każdej
kolumnie
9 lut 23:27
Adamm: dodałem resztę wierszy do ostatniego
9 lut 23:27