Równania zespolone.
Grzegorz: Witam mam narysować na płaszczyźnie taki zbiór: {z∊C: (z−2i)3=(1−2i)6}, oraz taki: {z∊C:
pi/2<arg(z4)<pi} jedynie ten drugi myślę, ze wystarczy podzielić przez 4 bo jak w liczba
zespolona jest do 4 to argument będzię mnożony przez4, ale tamtego 1 nie mam pojęcia jak
zrobić, ktoś pomoże?
Kolejne zadanie z jakim mam problem:
Odgadując jeden z pierwiastków 3−go stopnia oblicz pozostałe dla liczby z=(2−i)6 za to już w
ogóle nie wiem jak się zabrać. N
Z góry dziękuje za pomoc.
9 lut 23:02
Adamm: pierwszy zbiór
z−2i=(1−2i)2*x
gdzie x to jedno z rozwiązań równania x3=1 (są 3, będą 3 pierwiastki)
drugi
nie można sobie tak po prostu podzielić, bo to nie da nam wszystkich rozwiązań
drugie zadanie
jeden to (2−i)2, pozostałe otrzymasz jakiś przemnożyć przez rozwiązania równania x3=1
9 lut 23:08
Adamm: przemnożysz*
9 lut 23:08
PW: Adamm, to efektowne, ale konia z rzędem początkującemu, który się domyśli o co chodzi,
− dwie liczby zespolone mają te same trzecie potęgi, i teraz można napisać to co tak "znikąd"
stwierdziłeś.
9 lut 23:28
9 lut 23:30
PW: W szczególności liczby mogą być równe:
z−2i=(1−2i)
2
z−2i=−3−4i
z=−3−2i
− licz dalej.
9 lut 23:42
Grzegorz: Okej to błąd rachunkowy (1−2i)2 daje tak jak napisałeś −3−4i, a nie tak jak ja to zrobiłem
5−4i zamiast odjąć to dodałem 4, teraz widzę że reszta wyjdzie tak jak trzeba. A co do
drugiego przykładu to nie mogę podzielić tak jak napisałem?
9 lut 23:45
PW: | | π | |
Jeźeli argz< |
| .to argz4<π, ale okresowosć pozwala zobaczyć i inne wnioski. |
| | 4 | |
9 lut 23:59