Równania zespolone
Hityn: z4=i
z8=1−i
Generalnie nie mam pojęcia jak się za to zabrać, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
9 lut 21:53
PW: Generalnie rozwiązania równania
zn=1
to tzw. pierwiastek stopnia n z jedynki. Musiałeś o tym słyszeć, dochodzi się do tych rozwiązań
za pomocą wzoru de Moivre'a.
9 lut 21:58
Hityn: Nie ma innych sposobow? Bo niestety o wzorze de Moivre’a nie słyszałem. Widocznie czas się
dokształcić
9 lut 22:01
PW: A, tam po prawej stronie jest "i", a nie "1" (źle widzę). Sposób myślenia jest podobny −
przedstawiamy liczbę "i" w postaci trygonometrycznej, z4 też i stosujemy wzory de Moivre'a.
9 lut 22:01
PW: Bez trygonometrii będzie trudniej.
Trzeba zauważyć, że
(1+i)
2=1
2+2
.1
.i+i
2=1+2i−1=2i,
skąd
Podstawienie tego do równania
z
4−i=0
daje
jest więc szansa rozłożyć to na czynniki, ale czy to będzie skuteczne? Spróbuj.
9 lut 22:12
jc: Policz kwadrat liczby
(√2 + 1)1/2 + i (√2 − 1)1/2
Wywnioskuj jeden z pierwiastków.
Wszystkie pierwiastki otrzymasz mnożąc ten jeden
przez 1, −1, i, −i.
9 lut 22:53
PW: jc, podziwiam Twoje pomysły, ale musisz przyznać że dla początkującego to jest
Deus ex machina
9 lut 23:09
jc: Co można zaproponować? Kolejne licznie pierwiastków kwadratowych:
w2=i
z2= w
Wyjątkowa sytuacja, gdzie warto zapisać liczbę zespoloną w postaci x+yi.
9 lut 23:28