..
Karysia: C2H5OH + 3O2 −−> 2CO2 + 3H2O
Jak sie liczy to O w tym równaniu?
Błagam pomocy ucze sie na spr
6 lut 14:16
Mateusz: chyba uzgadnia tak jak równanie matematyczne po prawej tyle samo co po lewej po lewej mamy 7 at
tlenu po prawej tez 7 i jest uzgodnione
6 lut 14:26
kdafb: − −> 2CO2 + 3H2O masz 2CO2 czyli, ta pierwsza dwójka dotyczy całego związku 2CO2 , ale masz
jeszce jedną dwójkę ta na końcu, czyli musisz je pomnożyć 2*2=4 czyli już masz 4 tleny +
jeszcze te z drugiego związku + 3H2O , a tu masz tylko 3 tleny ponieważ żadna liczba nie stoi
przy O −tlenie czyli nic nie musisz mnożyć.
Potem sprawdzasz sobie ile masz po lewej stronie tlenu C2H5OH + 3O2 , C2H5OH tu masz tylko 1
tlen a tu 3O2 mnożysz 3*2=6 , a 6 +1 =7 czyli wszystko się zgadza , prawa strona równa się
lewej stronie.
6 lut 15:42
6 lut 15:52