Nierówność
Klaudia: Jak to rozwiązać, bo mi nie wychodzi

zaznacz w układzie współrzędnych zbiór rozwiązań nierówności: |y|≤|x−1|
9 lut 20:39
Mila:

1) |y|=y dla y≥0 wtedy mamy nierówność:
y≤|x−1| zbiór punktów poniżej wykresu y=|x−1| i na na wykresie i powyżej osi OX
2)
|y|=−y dla y<0
−y≤|x−1|
y≥−|x−1| zbiór punktów powyżej wykresu y=−|x−1| i poniżej osi OX
9 lut 20:49
Klaudia: ok, czyli trzeba tak jakby rozbić na 2 przypadki?
9 lut 21:15
Mila:
Tak. To jeden ze sposobów.
II sposób
|y|≤|x−1| /2 obie strony nieujemne
y2≤(x−1)2⇔
y2−(x−1)2≤0
(y−x+1)*(y+x−1)≤0 i rozważyć kiedy iloczyn ≤0
trochę więcej rachunków
9 lut 21:51