udowodnij prawo
Robert : Udowodnić
A\(B∪C) = (A\B)\C
mógłby ktoś krok po kroku opisać jak to udowadnia
9 lut 20:27
iteRacj@: skorzystamy z tego, że A\B = A∩B'
A\(B∪C) = A∩(B∪C)' = A∩(B'∩C') = (A∩B')∩C' = (A\B)∩C' = (A\B)\C
9 lut 20:41
iteRacj@: korzystamy również z prawa łączności iloczynu i praw de Morgana dla zbiorów
9 lut 20:44
iteRacj@: można to rozpisać krok po kroku
korzystam z A\B = A∩B' więc
A\(B∪C) = A∩(B∪C)' // korzystam z A\B = A∩B'
A∩(B∪C)' = A∩(B'∩C') // (B∪C)' = (B'∩C') prawo de Morgana dla zbiorów
= A∩(B'∩C') = (A∩B')∩C' // prawo łączności iloczynu
(A∩B')∩C' = (A\B)∩C' = (A\B)\C // korzystam z A\B = A∩B'
9 lut 20:58
Robert : jeszcze zapytam można to udowodnić graficznie i też będzie dobrze?
9 lut 21:20