trójkążt równoramienny
natalia: jak to zrobić? liczby 4, 10, c są długościami boków trójkąta równoramiennego. Oblicz c.
6 lut 14:05
Nikka: Skoro trójkąt jest równoramienny to c = 4 lub c = 10.
Sprawdzamy warunek trójkąta (jeśli a,b, c − długości boków trójkąta to muszą zachodzić
wszystkie trzy nierówności a < b + c, b < a + c, c < a + b).
1. c = 4
a = 4, b = 10, c = 4
4 < 10 + 4
4 < 10 + 4
10 < 4 + 4 → fałsz
czyli warunek trójkąta dla c = 4 nie jest spełniony.
2. c = 10
a = 4, b = 10, c = 10
10 < 10 + 4
10 < 10 + 4
4 < 10 + 10
Zatem c = 10.
6 lut 14:24