Całka zasada.
kleszcz: Jak się oblicza całkę 3/x4 jaka będzie zasada czy coś?
9 lut 19:25
Jerzy:
| | 1 | |
= 3∫x−4dx i korzystasz ze wzoru: ∫xndx = |
| *xn + 1 + C ( dla n ≠ −1 ) |
| | n+1 | |
9 lut 19:30
kleszcz: Dziękuję bardzo
9 lut 19:31
kleszcz: Ale jeszcze jest coś bo w Wolphramie wyszło −1/x3 a mnie wychodzi −1*x−3 coś nie tak czyli
−x−3
raczej...
9 lut 19:50
kleszcz: Aha z zależności chyba x−a = 1/xa > −x−3 = 1/−x3? = −1/x3?
9 lut 19:52
Jerzy:
| | 1 | |
Twój wynik: −1*x−3 + C ( nie dopisałeś stałej ) = −1* |
| + C ( a to jest Wolram ) |
| | x3 | |
9 lut 19:53
kleszcz: Wolphram to jeszcze przekształcił z tej zależności.
9 lut 19:54
Jerzy:
| | 1 | |
Masz dobrze, tylko dopisz stałą C ... = − |
| + C |
| | x3 | |
9 lut 19:56
kleszcz: OK rozumiem no tak.
9 lut 19:57