rówaninie
Klaudia: |x−1|+|x|=2
Czy to równanie mogę rozwiązać w ten sposób:
|x−1|+|x−1+1|=2
|x−1|+|x−1|+1=2
2*|x−1|=1
|x−1|=1/2
x=1,5 lub x=0,5
9 lut 19:02
Klaudia: Czy jest na to może jakiś inny, bardziej uniwersalny sposób?
9 lut 19:03
Jerzy:
Na jakiej podstawie twierdzisz,że: |x − 1 + 1| = |x − 1| + 1
9 lut 19:05
Klaudia: hmmmm... no może to nie ma sensu, ale nie mam innego pomysłu
9 lut 19:06
Jerzy:
Rówanie rozwiązujesz w przedziałach:
(−∞;0) [0;1) [1;+∞)
9 lut 19:07
Krzysiek60: Jak nie masz pomyslu to zawszse zostaja przedzialy
9 lut 19:07
Klaudia: A no przecież, dobra, to już wszystko wiem
9 lut 19:08
Eta:
9 lut 19:13