Mariusz:
Jeśli pamiętasz pochodne takich funkcji jak x
r ,e
x, sin(x), cos(x), ln(x), arcsin(x) ,
arctan(x)
to całki zdajdujesz korzystając z tego że
gdzie F(x) jest funkcją pierwotną a f(x) jest funkcją podcałkową
Następnie liczysz całki korzystając z liniowości
∫(f(x)±g(x))dx=∫f(x)dx±∫g(x)dx
∫cf(x)dx=c∫f(x)dx
Następnie liczysz całki korzystając z całkowanina przez części
Wychodzisz z pochodnej iloczynu , przekształcasz ten wzór
i całkujesz obustronnie
Jeśli chodzi o przykłady to tutaj masz takie jak
∫ln(x)dx , x>0
| | 1 | |
∫ |
| dx , tutaj stosujesz jedynkę trygonometryczną a dopiero całkujesz przez części |
| | cos2(x) | |
∫sin(ax)sin(bx)dx
∫e
xsin(x)dx
∫x
nln(x)dx
∫xsin(ax)dx
∫xe
axdx
Jeśli chodzi o całkowanie przez części to przydatne mogą być wzory redukcyjne
(tutaj jeśli chcesz mieć redukcję I
n+1=g(x)+K I
n to
rozszerzasz ułamek o 1+x
2, rozbijasz na dwie całki i drugą z nich liczysz przez części
jeśli chcesz mieć redukcję I
n=g(x)+K I
n−1 to
zapisujesz licznik i mianownik w postaci 1=(1+x
2)−x
2, rozbijasz na dwie całki
i drugą z nich liczysz przez części)
∫sin
n(x)dx=∫sin(x)sin
n−1(x)dx
∫cos
n(x)dx=∫cos(x)cos
n−1(x)dx
(tutaj po scałkowaniu przez części przydatna też będzie jedynka trygonometryczna )
Po wstępnym przećwiczeniu całkowania przez części liczycz całki przez zamianę zmiennych
Aby wyprowadzić wzór na całkowanie przez podstawienie
wychodzisz ze wzoru na pochodną złożenia
Kilka przykładów na całkowanie przez podstawienie takich jak
∫(ax+b)
ndx ,a≠0 (rozbijasz na dwa przypadki n≠−1 , n=−1)
∫(ax
2+b)
kxdx a≠0
i jakieś tego typu niezbyt skomplikowane przykłady
Całkujesz jeszcze przez części takie funkcje jak
∫arcsin(x)dx
∫arctg(x)dx
Po wstępnym przećwiczeniu liniowości całki , całkowanie przez części ,
oraz całkowania przez podstawienie zabierasz się do całkowania funkcji wymiernych
Tutaj głównie będziesz korzystać z liniowości całki ale całkowanie przez podstawienie też
czasami się przyda , całkowanie przez części ukryte jest we wzorze redukcyjnym
z którego można będzie skorzystać
Tutaj przydatne będą też wiadomości z algebry np
wiadomości o wielomianach takie jak
dodawanie,odejmowanie
mnożenie
dzielenie z resztą
NWD wielomianów
(nie musimy znać rozkładu wielomianu na czynniki wystarczy brać reszty z kolejnych dzieleń)
rozkład wielomianu na czynniki (liniowe i kwadratowe nierozkładalne nad R)
Macierze
Dodawanie ,odejmowanie
Mnożenie
(jeśli wymiary się zgadzają to mnemotechnicznie jest to
macierz której elementy są iloczynem skalarnym wiersza i kolumny
na przecięciu których się znajdują)
Wyznacznik (suma iloczynów po wszystkich permutacjach z uwzględnieniem znaku permutacji)
Eliminacja Gaussa
Macierz odwrotna
Rozkład macierzy np LU=PA
Rząd macierzy
(opcjonalnie bo przy tego typu układach równań jakie dostajemy
przy wydzieleniu części wymiernej całki bądź przy rozkładzie na sumę ułamków prostych
powinniśmy dostać układ oznaczony)
Rozwiązywanie układów równań liniowych
Na ogół rozwiązuje się je tak
1. Liczymy rzędy macierzy głównej i rozszerzonej o kolumnę wyrazów wolnych
i sprawdzamy czy są równe
2. Sprowadzamy macierz do postaci Cramera
(macierz główna układu kwadratowa a jej wyznacznik niezerowy)
Z macierzy głównej układu wybieramy podmacierz kwadratową stopnia
równego rzędom macierzy
Nadmiarowe wiersze skreślamy a elementy nadmarowych kolumn przenosimy do
kolumny wyrazów wolnych
3. Rozwiązujesz układ równań w postaci Cramera ulubionym sposobem
Tutaj zostaje ci tylko punkt 3.
Układy równań w postaci Cramera proponuję rozwiązywać z wykorzystaniem macierzy odwrotnej
lub rozkładu LU bo jeśli pomylisz się przy przepisywaniu licznika to nie będziesz rozwiązywać
tego układu równań od początku
Całki z funkcji wymiernej to całki postaci
gdzie L(x) oraz M(x) są wielomianami
Rozważmy trzy przypadki
1. Stopień Licznika jest większy lub równy stopniowi mianownika
Wydzielasz część całkowitą funkcji wymiernej czyli dzielisz z resztą licznik przez mianownik
Niech L(x)=W(x)M(x)+R(x)
| | L(x) | | W(x)M(x)+R(x) | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | M(x) | | M(x) | |
2. Mianownik posiada pierwiastki wielokrotne rzeczywiste lub zespolone
| | R(x) | | R1(x) | | R2(x) | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
M
1(x)=NWD(M(x),M'(x))
M(x)=M
1(x)M
2(x)
Zauważ że M
2(x) ma te same pierwiastki co M(x) tyle że pojedyncze
stopień R
1(x) < stopień M
1(x)
stopień R
2(x) < stopień M
2(x)
Za współczynniki wielomianów w licznikach (R
1(x) oraz R
2(x))
obierasz współczynniki literowe i różniczkujesz równość
| | R(x) | | R1(x) | | R2(x) | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
aby je obliczyć
Układ równań liniowych dostajesz sprowadzając ułamki do wspólnego mianownika
i porównując wielomiany w licznikach
3. Mianownik posiada pierwiastki pojedyncze rzeczywiste lub zespolone
Niech M
2(x)=(x−a
1)(x−a
2)...(x−a
k)
(x
2+p
1x+q
1)(x
2+p
2x+q
2)...(x
2+p
mx+q
m)
| | R2(x) | | A1 | | A2 | | Ak | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx+...+∫ |
| dx+ |
| | M2(x) | | x−a1 | | x−a2 | | x−ak | |
| | B1x+C1 | | B2x+C2 | |
∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | x2+p1x+q1 | | x2+p2x+q2 | |
| | Bmx+Cm | |
+...+∫ |
| dx |
| | x2+pmx+qm | |
Układ równań liniowych dostajesz sprowadzając ułamki do wspólnego mianownika
i porównując wielomiany w licznikach
Całkowanie ułamków prostych
| | Bx+C | | 1 | | 2Bx+2C | |
∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx |
| | x2+px+q | | 2 | | x2+px+q | |
| | 1 | | 2Bx+Bp+2C−Bp | |
= |
| ∫ |
| dx |
| | 2 | | x2+px+q | |
| | B | | 2x+p | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| dx+ |
| (2C−Bp)∫ |
| dx |
| | 2 | | x2+px+q | | 2 | | (x2+px+q) | |
W pierwszej całce podstawiasz za trójmian kwadratowy w mianowniku
t=x
2+px+q
W drugiej całce mianownik sprowadzasz do postaci kanonicznej
| | p | | p2 | |
Możesz pomocniczo podstawić (x+ |
| )2=(q− |
| )u2 |
| | 2 | | 4 | |
Całki postaci ∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
gdzie R(x,y) funkcja wymierna dwóch zmiennych
Stosujesz podstawienia
√ax2+bx+c=t−
√ax ,gdy a>0
ax
2+bx+c=t
2−2
√atx+ax
2
bx+c=t
2−2
√atx
2
√atx+bx=t
2−c
x(2
√at+b)=t
2−c
| | √at2−√ac | |
√ax2+bx+c=t−√ax=t− |
| |
| | 2√at+b | |
| | √at2+bt+√ac | |
√ax2+bx+c= |
| |
| | 2√at+b | |
| | 2t(2√at+b)−2√a(t2−c) | |
dx= |
| dt |
| | (2√at+b)2 | |
| | 2√at2+2bt+2√ac | |
dx= |
| dt |
| | (2√at+b)2 | |
| | t2−c | | √at2+bt+√ac | | √at2+bt+√ac | |
2∫R( |
| , |
| ) |
| dt |
| | 2√at+b | | 2√at+b | | (2√at+b)2 | |
√ax2+bx+c=xt+
√c ,gdy c>0
ax
2+bx+c=x
2t
2+2
√cxt+c
ax
2+bx=x
2t
2+2
√cxt
ax+b=xt
2+2
√ct
ax−xt
2=2
√ct−b
x(a−t
2)=2
√ct−b
| | 2√ct2−bt | | 2√ct2−bt+a√c−√ct2 | |
√ax2+bx+c=xt+√c= |
| +√c= |
| |
| | a−t2 | | a−t2 | |
| | √ct2−bt+a√c | |
√ax2+bx+c= |
| |
| | a−t2 | |
| | 2√c(a−t2)+2t(2√ct−b) | |
dx= |
| dt |
| | (a−t2)2 | |
| | 2√ct2−2bt+2a√c | |
dx= |
| dt |
| | (a−t2)2 | |
| | 2√ct−b | | √ct2−bt+a√c | | √ct2−bt+a√c | |
2∫R( |
| , |
| ) |
| dt |
| | a−t2 | | a−t2 | | (a−t2)2 | |
√ax2+bx+c=(x−x
1)t gdy b
2−4ac>0
a(x−x
1)(x−x
2)=(x−x
1)
2t
2
a(x−x
2)=(x−x
1)t
2
ax−ax
2=xt
2−x
1t
2
ax−xt
2=ax
2−x
1t
2
x(a−t
2)=ax
2−x
1t
2
| | ax2−ax1+ax1−x1t2 | | x2−x1 | |
x= |
| =x1+a |
| |
| | a−t2 | | a−t2 | |
| | x2−x1 | |
√ax2+bx+c=(x−x1)t=(x1+a |
| −x1)t |
| | a−t2 | |
| | a(x2−x1)t | |
√ax2+bx+c= |
| |
| | a−t2 | |
| | −2x1t(a−t2)+2t(ax2−x1t2) | |
dx= |
| dt |
| | (a−t2)2 | |
| | ax2−x1t2 | | a(x2−x1)t | | a(x2−x1)t | |
2∫R( |
| , |
| ) |
| dt |
| | a−t2 | | a−t2 | | (a−t2)2 | |
Zauważ że pierwsze i trzecie podstawienie wystarczą do sprowadzenia całek postaci
∫R(x,
√ax2+bx+c)dx do całek z funkcji wymiernej
Całki postaci ∫x
m(ax
n+b)
pdx
Rozważmy trzy przypadki
p∊ℤ
Tutaj stosujemy podstawienie x=t
β
gdzie β=NWW(m,n)
Stosujemy podstawienie t
s=ax
n+b
| | axn+b | |
Stosujemy podstawienie ts= |
| |
| | xn | |
Całki postaci ∫R(sin(x),cos(x))dx
| | x | |
Stosujesz podstawienie t=tg( |
| +φ) |
| | 2 | |
gdzie φ=const
Przyjmijmy że φ=0
| | x | | x | |
sin(x)=2sin( |
| )cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | x | | x | |
cos(x)=cos2( |
| )−sin2( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | tg(x+Δx)−tg(x) | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | | tg(x)+tg(Δx) | |
| −tg(x) | | 1−tg(x)tg(Δx) | |
| |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | | tg(x)+tg(Δx)−tg(x)+tg2(x)tg(Δx) | |
| | | 1−tg(x)tg(Δx) | |
| |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | | tg(Δx)+tg2(x)tg(Δx) | |
| | | 1−tg(x)tg(Δx) | |
| |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | | tg(Δx)(1+tg2(x)) | |
| | | 1−tg(x)tg(Δx) | |
| |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | tg(Δx)(1+tg2(x)) | 1 | |
limΔx→0 |
|
| |
| | 1−tg(x)tg(Δx) | Δx | |
| | tg(Δx) | 1+tg2(x) | |
limΔx→0 |
|
| |
| | Δx | 1−tg(x)tg(Δx) | |
| | 1 | sin(Δx) | 1+tg2(x) | |
limΔx→0 |
|
|
| |
| | cos(Δx) | Δx | 1−tg(x)tg(Δx) | |
| | 1 | | sin(Δx) | | 1+tg2(x) | |
limΔx→0 |
| limΔx→0 |
| limΔx→0 |
| |
| | cos(Δx) | | Δx | | 1−tg(x)tg(Δx) | |
=1+tg
2(x)
2dt=(1+t
2)dx
Całki postaci ∫R(e
cx)dx
tutaj podstawienie samo się narzuca t=e
x
Do tych całek sprowadzają się różne całki z hiperbolicusów
czyli całki postaci ∫R(sinh(x),cosh(x))dx
Sprowadzanie całek do znanych funkcji nieelementarnych jak
Funkcja wykładniczo całkowa , sinus całkowy , cosinus całkowy , logarytm całkowy
Funkcja błędu , sinus Fresnela i cosinus Fresnela
Całki eliptyczne
Nie jestem pewien czy ten punkt programu nie będzie wymagał czasem
całek oznaczonych jeśli tak to trzeba go odłożyć na później
jednak sugerowałbym go nie pomijać bo tam są przydatne całki
(np jaka jest długość południka przy danych R
1=6378 , R
2=6357)
Całkowanie funkcji przez rozwinięcie w szereg
Po przećwiczeniu całek nieoznaczonych przechodzisz do tych oznaczonych