Graniastosłup prosty
xyz: Czesc, pomozecie?
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt ABC, w którym |AC|=2 miara kąta CAB wynosi
60 a kąta ABC 45. Przekątna ściany bocznej o największej powierzchni tworzy z
płaszczyzna podstawy kąt 60. Oblicz objetość i pole powierzchni bocznej tego
graniastosłupa.
9 lut 16:45
Eta:

Podstawa ΔABC w którym z trójkątów "ekierek"
| | 1 | | √3+3 | |
|AB|=1+√3 , |CD|=hp= √3 to Pp= |
| *(1+√3)*√3= |
| |
| | 2 | | 2 | |
ściana o największym polu to ściana AA
1BB
1
ΔA
1BB
1 "ekierka "
to H= (1+
√3)*
√3 =
√3+3
| | 1 | |
V= |
| *Pp*H=................... |
| | 3 | |
9 lut 17:30
Eta:
Sorry

V= P
p*H =.......... ( bo pomyślałam o ostrosłupie
9 lut 17:37