ciąg geometryczny
suonce: Liczba rzeczywista x, jej kwadrat pomniejszony o 1, oraz jej sześcian tworzą w podanej
kolejności ciąg geometryczny. Ile jest takich liczb x?
9 lut 16:14
Blee:
(x2 − 1)2 = x*x3
Czyli: 1 = 2x2
Czyli x = ....
9 lut 16:35
suonce: dzięki

czyli jest dokładnie jeden taki x tj. x =
√1/2
9 lut 18:09
9 lut 18:11
suonce: do tej pory było dla mnie jasne (a2/a1 = a3/a2), ale tej końcówki nie czaje...
9 lut 19:48
suonce: mam na myśli wpis Eta
9 lut 19:58
Krzysiek60: napisz rozwiazanie rownania
x2=4
9 lut 20:13
suonce: Krzysiek60, zgadza się − w tym wypadku będzie x = 2 i x = − 2, ale skąd się wzięło rozwiązanie
Eta to nie wiem... wygląda to jak usunięcie niewymierności z mianownika... ale jakiej
niewymierności skoro 1 / 2 =1/2 i zostaje x2 = 12...
9 lut 20:44
Blee:
Wyciagnela od razu niewymiernosc z mianownika
9 lut 20:45
Blee:
| | 1 | |
x2 = 1/2 czyli x = +/− |
| = ... |
| | √2 | |
9 lut 20:46
suonce: no dobrze... ale jak się pierwiastkuje to całą liczbę a nie tylko mianownik... więc pod
pierwiastkiem powinna być 1/2...
9 lut 20:47
Krzysiek60: | | √1 | | 1 | | √2 | |
√1/2= |
| = |
| = |
| |
| | √2 | | √2 | | 2 | |
9 lut 20:47
suonce: rozumiem co zostało zrobione, ale jakoś mi się to nie widzi... hmm...
9 lut 20:47
suonce: Ale ok, przyjmuje takie rozwiązanie (bo też ma ręce i nogi), chociaż ja bym zostawiła 1/2

Ślicznie dziękuję wszystkim za pomoc

pozdrawiam
9 lut 20:49
Krzysiek60: | | 1 | | 1 | | 1 | |
x2= |
| ⇒ x= |
| lub x= − |
| |
| | 2 | | √2 | | √2 | |
Jesli dalej nie rozumiesz to zapytaj nauczyciela w poniedzialek
9 lut 20:51
suonce: rozumiem, rozumiem

dzięki
9 lut 20:51