rozwiąż równanie
pinka: Z3− 8i= 0
6 lut 13:57
^^: Z3 = 8i
Z3 = 23i
Z = 2i
6 lut 14:48
Nikka: wydaje mi się, że coś tu jest nie tak ...
mnie wychodzi z = −2i lub z = i−√3 lub z = i+√3
6 lut 15:12
Edek: powinny wyjść trzy wyniki
z=3√8i
6 lut 15:35
paziówna: na wstępie powiem, że liczba zespolona do 3. potęgi ma 3 pierwiastki z założenia
Z = a + bi a,b∊ℛ
z
3 = 8i
(a + bi)
3 = 8i
a
3 + 3a
2bi + 3ab
2i
2 + b
3i
3 = 8i i
3 = i*i
2 = −i
a
3 − 3ab
2 + 3a
2bi − b
3i = 0 + 8i
a
3 − 3ab
2 = 0 ∧ 3a
2b − b
3 = 8
a(a
2 − 3b) = 0 ∧ b(3a
2 − b
2) = 8
(a = 0 ∨ a
2 = 3b) ∧ 3a
2b − b
3 = 8
dla a = 0:
0 − b
3 = 8
b
3 = −8
b = −2
dla a
2 = 3b:
3*3b*b − b
3 = 8
b
3 − 9b
2 + 8 = 0
...
6 lut 15:37
Nikka: ja bym to zrobiła tak :
z3 − 8i = 0
z3 + 8i3 = 0
(z + 2i)(z2 − 2i*z + (2i)2) = 0
z+ 2i = 0 lub z2 −2i*z − 4 = 0
drugie równanie rozwiązujemy jak standardowe równanie kwadratowe... obliczamy deltę i
pierwiastki
6 lut 15:40
paziówna: Δ = − 4 + 16 = 12 = (2i√3)2
z1 = i − √3 ∨ z2 = i + √3
6 lut 15:47
paziówna: i jest to zdecydowanie lepszy sposób niż mój
6 lut 15:47
AS:
Jeżeli Z
n = a + b*i to
| | φ + 2*k*π | | φ + 2*k*π | |
Zk = n√|r|*cos( |
| } + i*sin |
| ) dla k = 0,1,2,...,n−1 |
| | n | | n | |
W naszym przyapdku
Z = 2*
3√i = 2*
3√0 + 1i
| | 0 | | 1 | | π | |
r = √02 + 12 = 1 , cosφ = |
| = 0 , sinφ = |
| = 1 ⇒ φ = |
| |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
| | φ+2*0*π | | π/2 | | π | |
dlas k = 0 |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 6 | |
Zo = 2*(cos(π/6) + i*sin(π/6)) = 2*(
√3/2 + i*1/2) =
√3 + i
| | φ+2*1*π | | 5*π/2 | | 5*π | |
dlas k = 1 |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 6 | |
Z
1 = 2*(cos(5*π/6) + i*sin(5*π/6) = 2*(−
√3/2 + i*1/2) = −
√3 + i
| | φ+2*2*π | | 9*π/2 | | 9*π | |
dlas k = 2 |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 6 | |
Z
2 = 2*(cos(9*π/6) + i*sin(9*π/6) = 2*(0 − i*) = −2*i
6 lut 16:00