0
olo: witam
czy ktoś pomoże mi to zadanie wytlumaczyć −
Cenę butów obniżono dwukrotnie o 20 %. Gdyby obniżki dokonano jednorazowo, to o ile procent?
9 lut 15:57
Adamm: x − cena przed
x*0,8*0,8=x*0,64 − cena po
(1−0,64)*100=36
odp. o 36 procent
9 lut 15:59
olo: tylko ja nie wiem skąd się wzieło to 0,8 można tak krok po kroku wytłumaczyć dziekuję
9 lut 16:01
Adamm: x−0,2x=0,8x
obniżasz całą cenę o 20% czyli inaczej bierzesz 0,2 całości (20%), i odejmujesz od tego co było
przed
czyli zauważ że takie obniżenie o np. 20% to jest to samo jakbyś przemnożył przez 0,8
9 lut 16:05
olo: dziękuję
9 lut 16:15