Naszkicuj wykres funkcji
Elon:

Witam, mam naszkicować wykres takiej funkcji: f(x) = |x
2 − x| − 2. Robię to tak:
1) x
2 − x ≥ 0 ⇒ f(x) = x
2 − x − 2
2) x
2 − x < 0 ⇒ f(x) = −x
2 + x − 2
i wyszedł mi taki wykres jak narysowałem. Czy to jest dobrze? Z góry dziękuję za odp.
9 lut 14:45
q:

zielone
9 lut 14:50
Elon: Czy mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego tak jest? Czy to chodzi o to że ta druga funkcja nie mam
miejsc zerowych?
Dzięki wielkie za pomoc
9 lut 14:53
q: chodzi o to ze x2−x<0 tylko w przedziale (0,1) więc tylko tam rysujesz kawalek tej drugiej
funkcji
9 lut 14:59