Dana jest funkcja kosztów całkowitych , gdzie x oznacza wielkość produkcji [w
dzast: Dana jest funkcja kosztów całkowitych kc(x) = 0,1x2+20x+120
,
gdzie x oznacza wielkość produkcji [w szt.]. Cena zbytu jest ustalona i wynosi 28 zł/szt.
Zakładając, że sprzedano wszystkie x sztuk wytworzonej produkcji, wyznaczyć optimum
technologiczne, czyli taką wielkość produkcji x, dla której koszt jednostkowy jest minimalny.
9 lut 14:15
q: dzielisz kc/x i liczysz min tej nowej funkcji
9 lut 14:28
dzast: A ta cena jest mi nie potrzeba ? nigdzie jej nie wstawiam ?
9 lut 14:30
dzast: kp(x) = kk(x)
kp(x)=kc(x)/ x = 0,1x+20+120/x
kk(x) = pochodna kc(x) = 0,2 x+20
0,1x+20+120/x = 0,2x+20
x = 20 pierw z 3
wychodzi mi coś takiego
9 lut 14:32
q: f=0.1x+20+120/x
f'=0.1−120/x2 = 0 gdy x=35
9 lut 14:32
dzast: A ta cena zbytu to po co w ogóle jest podana, skoro nie używa się jej w obliczeniach
9 lut 14:34
q: albo do innego podpunktu albo po to żeby odzwyczaic ze wszystko co wiesz trzeba uzyc
9 lut 14:37
dzast: Dzięki wielkie
9 lut 14:51