Oblicz pochodną funkcji
Kayla: Nie bardzo rozumiem w którym momencie kończy się liczyć pochodne... Nawet nie wiem czy dobrze
je liczę... Pomoże ktoś? *−*
y=lnx*sinx+4x
Moje obliczenia:
y`=lnx`*sinx+lnx*sinx`+4x`=1/x*sinx+lnx*cosx+4=sinx/x+lnxcosx+4
Tak mam zostawić? ;−;
y=tgx*e
x+1/x
Moje obliczenia:
y`=tgx`*e
x+tgx*e
x`+1/x`=1/cos
2x*e
x+tgx*e
x−1/x
2=e
x/cos
2x+tgxe
x−1/x
2
y=√x*lnx−1/Vx
Moje obliczenia:
y`=√x`*lnx+√x*lnx`−1/√x`=1/2√x*lnx+√x*1/x−(−1/√x
2)=lnx/2√x+√x/x+1/x=lnx/2√x+1+√x/x
Dwóch pozostałych nie potrafię nawet zacząć ;−;
y=ln(2x
2+4x)
y=(lnx+1/x)/sinx
Z góry dziękuję za pomoc! "
9 lut 09:41
Jerzy:
| | 1 | |
Pierwsze dwie masz dobrze. W trzeciej źle policzyłaś pochodną z |
| |
| | √x | |
Dwie ostatnie:
| | 1 | |
y' = |
| *(4x + 4) |
| | 2x2 + 4x | |
Dla drugiej zastosuj wzór na pochodną ilorazu funkcji.
9 lut 09:53
PW: Wszędzie brakuje nawiasów (dobrze liczysz, zapis zły).
Na przykład nie można pisać lnx', powinno być (lnx)', zamiast sinx' powinno być (sinx)' itp.
| | 1 | |
W trzecim zadaniu błąd w liczeniu pochodnej |
| − dobrze jest spojrzeć na to jako na |
| | √x | |
| | 1 | |
x−12, a więc pochodna jest równa − |
| x−32 |
| | 2 | |
y=ln(2x
2+4x) jest funkcja złożoną − zewnętrzna funkcja to logarytm, wewnętrzna (2x
2+4x), a
więc
| | 1 | | x+2 | |
y'= |
| (2x+4)= |
| . |
| | 2x2+4x | | x2+2 | |
Ostatnie to pochodna ilorazu.
9 lut 10:00
PW: Nie widziałem odpowiedzi
Jerzego − okazuje się jak strasznie długo dłubię swoje zapisy.
Masz za to pewność, że odpowiedzi są dobre
9 lut 10:02
Kayla: Dziękuję bardzo <3
| | 1 | | 1 | |
Pochodna z |
| to − |
| ? |
| | √x | | 4x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Pochodna z √x = |
| , więc później robimy − |
| = − |
| ? |
| | 2√x | | (2√x)2 | | 4x | |
9 lut 10:07
Kayla: Czyli jednak nadal nie bardzo ogarniam tą pochodną ;−;
Dziękuję <3 Wam obu
9 lut 10:09
Kayla: Jeszcze jedno pytanie
| | sinx+8x | | (sinx+8x)`*tgx+(sinx+8x)*(tgx)` | |
Jak mam y= |
| to będzie |
| ? I wtedy to |
| | tgx | | (tgx)2 | |
(sinx+8x)' zmienić na (sinx)`+(8x)`?
9 lut 10:19
Jerzy:
Tak.
9 lut 10:20
Kayla: Dziękuję
9 lut 10:21
PW: Uwaga do zapisu z 10:07
| | 1 | |
Wyjaśniłem o 10:00, jak liczyć pochodną z |
| . |
| | √x | |
9 lut 11:06
Kayla: | | 1 | |
Czy w pochodnej z y=ln(2x2+4x) zamiast |
| * (2x+4) w tym nawiasie na końcu nie |
| | 2x2+4x | |
powinno być (4x+4)? (2x
2)` to 2*2x
2−1 ?
9 lut 11:09
Jerzy:
Tak. (2x2 + 4x)' = 4x + 4 ( patrz: 9:53 )
9 lut 11:14
PW: Kayla, jednak dobrze myślisz, trochę ćwiczeń i będziesz śmigała; przepraszam za pomyłkę
9 lut 11:17
Kayla: Nie szkodzi, dziękuję za wszystkie odpowiedzi, powoli zaczynam rozumieć o co w tym chodzi <3
9 lut 11:20
Kayla: Jeżeli mogłabym prosić o sprawdzenie czy dobrze policzyłam

Byłabym wdzięczna

Chcę mieć
100% pewności, że rozumiem co robię
| | | | 1 | | 1 | | (lnx+ |
| )`*sinx−(lnx+ |
| )*(sinx)` | | | x | | x | |
| |
y`= |
| = |
| | (sinx)2 | |
| | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| *sinx−(lnx+ |
| )*cosx | | x | | x2 | | x | |
| |
|
| = |
| | (sinx)2 | |
| | sinx/x−sinx/x2−lnxcosx+cosx/x | |
|
| |
| | (sinx)2 | |
y=sin(x
2−2x)
y`=[sin(x
2−2x)]`*(2x
2−2x)=cos(x
2−2x)*(2x−2)=(2x−2)cos(x
2−2x)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3+1/x2 | |
y`=[tg(3x− |
| )]`*(3x− |
| )`= |
| *(3+ |
| = |
| |
| | x | | x | | | | x2 | | cos2(3x−1/x | |
Z góry dziękuję

<3
9 lut 11:54
Blee:
trzecia linijka ... NAWIAS:
czwarta linijka ... minus:
−cosx/x
9 lut 11:56
Jerzy:
Wszystkie trzy dobrze.
9 lut 11:57
Jerzy:
Racja .... drobne zabiegi kosmetyczne
9 lut 11:58
Blee:
druga sztuka:
zapis
y' = [sin(x
2−2x)]
'*(2x
2 − 2x) jest NIEPRAWIDŁOWY

WINNO BYĆ:
y' =
cos(x
2−2x)*(x
2 − 2x)
'
9 lut 11:58
Blee:
analogiczny błąd w trzeciej.
9 lut 11:58
Blee:
takim zapisem: y' = [sin(x
2−2x)]'*(2x
2 − 2x) (pomijając kwestię byków w pisaniu w drugim
nawiasie) zapisałaś de facto:
y' = y' *(2x
2−2x)

a to przecież nie jest prawdą, prawda

9 lut 12:00
PW: Wystarczy napisać
y=sin(x
2−2x)
y'=(cos(x
2−2x))(2x−2).=2(x−1)cos(x
2−2x)
Liczysz dobrze, ale w zapisie zgubiłaś "prim" po (2x
2−2x), w dodatku powinno być (x
2−2x)'.
Wiem, skąd biorą się takie błędy − nakłada się w myśli dwójka z liczenia pochodnej z tym, co
miało być

Dlatego lepiej od razu pisać tak jak wyżej.
9 lut 12:04
Kayla: ;−;
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi <3 Zaraz poprawię i postaram się zapamiętać

Ratujecie mi życie wyłapując te błędy :3 Nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego, że ten zapis
jest zły

Dziękuję!
9 lut 12:13