rysowanie l. zespolonych
Carry: Dzien dobry,
mam pytanie odnośnie rysowania liczb zespolonych na plaszczyznie. Czy w tym przypadku:
Re(iz+ 2) ≥ 0
należy zaznaczyć cała plaszczyzne?
dziekuje za pomoc
9 lut 09:38
Jerzy:
Niech: z = x + iy
Re (iz +2) = Re [i(x + iy) + 2] = Re (ix − y + 2) = Re (2 − y + xi) = 2 − y
2 − y ≥ 0 ⇔ y ≤ 2 ... i to zaznaczasz na płaszczyźnie.
9 lut 09:47
Carry: dziekuje bardzo za pomoc
9 lut 09:53
Carry: a co w takim przypadku:
4/z= ̄z
jak to narysowac?
Przepraszam jezeli jest to oczywiste, dopiero mialem z tego jeden wyklad.
9 lut 10:29
Carry: Mógłby mi ktoś pomóc jeszcze z takim przykładem?
9 lut 23:36
PW: To proste. z≠0, a po pomnożeniu stronami
4=zz̅
czyli
4=|z|2.
9 lut 23:45
Carry: przepraszam jeżeli to głupie pytanie, ale dopiero zaczynam przygodę z liczbami zespolonymi i
nie wiem nadal jak to narysować

bo z tego wynika, że 4=a
2+b
2
i jak to naszkicować na płaszczyźnie liczb zespolonych?
z góry dziękuję za pomoc
9 lut 23:50
PW: Okrag.
10 lut 00:01