układ
ulka: oblicz x i y jeśli
√x+y=58
√y+x=88
9 lut 09:21
Janek191:
Np. x ≥ 0 i y ≥ 0
Niech :
√x = a √y = b
Mamy
a + b2 = 58
b + a2 = 88
−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
b − a + a2 − b2 = 30
(a − b)*(a + b) − ( a − b) = 30
(a − b)*( a + b − 1) = 30
Np.
1)
a − b = 2
a + b − 1 = 15
−−−−−−−−−
2 a = 18
a = 9 b = 7
więc
x = 81 i y = 49
=====================
spr.
9 + 49 = 58
7 + 81 = 88
2)
a − b = 3
a+ b − 1 = 10
−−−−−−−
2 a = 14
a = 7 b = 4
więc
x = 49 y = 16
=====================
spr.
7 + 16 ≠ 58
4 + 49 ≠ 88 x = 49 i y = 16 nie spełniają równania wyjściowego.
itd.
9 lut 12:30