Oblicz objetosc bryly powstalej w wyniku obrotu krzywej f(x)=p(xsin4x^2} dookola
whisky: Oblicz objetosc bryly powstalej w wyniku obrotu krzywej f(x)=p(xsin4x2} dookola osi OX na
odcinku [0,1].
Jak zabrac sie za to zadanie, jak mam podany odcinek?
9 lut 02:12
Basia:
Jeżeli funkcja f jest ciągła na przedziale [a, b], to objętość bryły obrotowej V powstałej
przez obrót wokół osi Ox wykresu funkcji y = f(x), dla x∊ [a, b], wynosi
V= πa∫bf2(x) dx
U Ciebie
V=π0∫1x*sin(4x2) dx
o ile dobrze odczytuję wzór funkcji
f(x)=√x*sin(4x2)
tak ma być?
9 lut 02:24
whisky: tak
9 lut 02:25
whisky: dziękuję
9 lut 02:26
Basia:
t=4x
2
dt = 8xdx
i masz
| | sint | | 1 | |
V = π0∫4 |
| dt = |
| *π*0∫4sint dt = |
| | 8 | | 8 | |
| π | | π | | π | |
| *[−cost]04 = |
| (−cos4+cos0) = |
| (1−cos4) |
| 8 | | 8 | | 8 | |
9 lut 02:29
whisky: jeszcze raz dziekuje
9 lut 02:48