dziedzina
dadek: założenie:
x
2+25≠0
x
2≠−25
D: sprzeczne x∊∅
w odp pisze : R
9 lut 00:27
the foxi:
no tak, mianownik nigdy się nie zeruje, więc D∊ℛ
9 lut 00:30
Basia: tak, chociaż osobiście nie lubię zapisu x∊0;
wolę napisać słowami "równanie nie ma rozwiązania"
ponieważ jednak zdania na ten temat są podzielone więc upierać się nie będę
najważniejsze, że dziedzina jest dobrze określona
9 lut 00:32
Basia: D=R
9 lut 00:32
dadek: założenie:
x−1≠0
x≠1
D=R−{1}
teraz się zgubiłem
teraz się mnożyło licznik z mianownikiem czy mnożyło przez mianownik
9 lut 01:33
Basia:
ułamek=0 ⇔ licznik=0
inaczej mówiąc mnożymy przez mianownik
9 lut 01:51