kombi
mmm: Ile jest liczb dwudziestocyfrowych w których suma cyfr jest równa 4. Mam pytanie do opcji
gdzie liczba ma postać:
| | | |
2I+1+1+0+0... tutaj obliczamy robiąc kombinacje | |
| | |
| | | |
1I+2+1+0... tutaj w odpowiedziach jest coś takiego | *2! Dlaczego mnożymy to jeszcze |
| | |
przez 2!, a nie robimy tak jak w pierwszym przypadku?
9 lut 00:14
Qulka: bo zamiana między sobą jedynek nic nie zmienia; a zamiana jedynki z dwójką owszem
9 lut 00:22
mmm: ok, dzięki
9 lut 00:24
Basia:
jeżeli stawiasz 2 na pierwszym miejscu nie ma znaczenia czy
najpierw postawisz 1 na piatym, a potem na siódmym czy odwrotnie
inaczej mówiąc liczby 21
11
2000.... i 21
21
1000.... to to samo;
nie liczymy ich dwa razy
jeżeli jednak stawiasz 1 na pierwszym miejscu to liczby np.1120000.... i 12100000...
| | | |
są różne; dlatego tutaj | mnożysz przez liczbę permutacji czyli 2! |
| | |
9 lut 00:26
Mila:
Możesz to zadanie rozwiązać wykorzystując kombinacje z powtórzeniami.
Trzeba obliczyć liczbę rozwiązań równania w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych:
(x
1+1)+x
2+....+x
20=4⇔
x
1+x
2+....+x
20=3
Liczba rozwiązań wg wzoru:
k=20
n=3
| | | | 1 | |
= | = |
| *22*21*20=22*7*10=1540 |
| | | 6 | |
9 lut 18:21