Okresowość Funkcji (Pytania)
Hej: Witam
Chciałbym się dopytać co to okres podstawowy funkcji. Z definicji wiem, że f : x −>R, w =/= 0,
x −> X i funkcja ta F(x +− w) = f(x). Okres podstawowy jak wyczytałem to najmniejszy okres.
Nie rozumiem tego :c. Drugie pytanie czy funkcja bez okresu podstawowego to np. x −> 2 ?
Pozdrawiam :')
9 lut 00:05
Adamm: x→2 jest bez okresu podstawowego jak napisałeś, mimo że jest okresowa
9 lut 00:06
Hej:

Dziękuję Ci.
Nie wiem tylko jak do końca rozumieć okres podstawowy :s
aaa czy to chodzi o aww na rysunku przedstawię ^^
Ta litera H określa okres podstawowy ?
9 lut 00:12
Basia:
na przykład
sin(x+2kπ) = sin x
każda liczba postaci 2kπ jest okresem f(x)=sin x
najmniejszą liczbą dodatnią spełniającą ten warunek jest 2π
i to jest okres podstawowy
ad.2
tak; bo wśród wszystkich możliwych okresów dodatnich nie ma liczby najmniejszej
zbiorem wszystkich okresów dodatnich jest tutaj (0;+∞)
a element najmniejszy w tym zbiorze nie istnieje
9 lut 00:13
Hej: Miło zrozumieć coś ^^
Dziękuję Basiu za wyczerpującą odpowiedź :'D
9 lut 00:16
Basia:

tak; patrząc na wykres to jest długość najmniejszego przedziału, który odpowiada
"powtarzalnemu kawałkowi" wykresu
może być tak jak kreski czerwone lub zielone
długość w obu wypadkach to 2π
9 lut 00:19
Hej: Woo tak wspaniale wytłumaczone, dziękuję <rumieniec>
9 lut 00:22