kombi
mmm: Ile jest liczb piętnastocyfrowych, w których suma cyfr jest równa 3?
Liczby z 3, 2 i 1, 1 i 2 obliczyłam, ale mam pytanie do tych liczb z 3 jedynkami. W rozwiązaniu
| | | |
liczymy to tak | , ale czy w ten sposób ustawienia się nie powtarzają? |
| | |
8 lut 23:52
Blee:
nie ... nie powtórzą się
8 lut 23:53
mmm: oki, pewnie coś poplątałam
8 lut 23:58
Mila:
1)
liczba rozwiązań równania w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych:
(x
1+1)+x
2+...+x
15=3⇔
x
1+x
2+...+x
15=2
II sposób
1||20.......0 =14
2||10.......0 14
3||0000...0 1
Razem:
91+14+14+1=120
9 lut 18:32