parametr
00000: Wyznacz dla jakich wartości parametru m (m∊R) zbiorem rozwiązań nierówności
| | m2+m−6 | | m2−1 | |
|
| x2+(m+1)x− |
| >0 jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych? |
| | m2−1 | | m+3 | |
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jakie należy przyjąć założenia i w tym przykładzie i ogólnie co
należy zrobić?
8 lut 22:27
Blee:
założenia:
m
2−1 ≠ 0
m+3 ≠ 0
Δ < 0
8 lut 22:36
Blee: wczoraj było analogiczne zadanie na tym forum
8 lut 22:37
00000: dlaczego a musi być dodanie?
8 lut 22:41
Blee:
aby wyrażenie lewej stronie mogło być większe od 0
8 lut 22:43
Basia:
m≠±1; m≠−3
trzeba rozważyć dwa przypadki
1. a=0
2. a≠0
1. m
2+m−6=0
Δ=1−4*1*(−6) = 25
√Δ=5
dla m=2 masz nierówność liniową
2.
dla a≠0 czyli dla
m≠−3 i m≠2 i m≠±1
musi być a>0 i Δ<0
| | m2+m−6 | | (m+3)(m−2) | |
korzystając z poprzedniego mamy a= |
| = |
| |
| | m2−1 | | (m−1)(m+1) | |
| | (m+3)(m−2) | | m2−1 | |
Δ=(m+1)2 + 4* |
| * |
| |
| | m2−1 | | m+3 | |
Δ=(m+1)
2+4(m−2) = m
2+2m+1+4m−8 = m
2+6m−7
no i musisz rozwiązać układ nierówności
m
2+6m−7<0
i pamiętać o "czerwonych" założeniach
no i sprawdź czy się tam gdzieś nie pomyliłam w rachunkach
8 lut 22:43
Basia: a>0 bo dla a<0 wykresem funkcji kwadratowej jest parabola skierowana ramionami w dół
na pewno więc funkcja przyjmuje jakieś wartości ujemne, a ma być cały czas dodatnia
8 lut 22:45
00000: Dziękuję bardzo

Mam jeszcze pytanie co do tego a≠0, o co tam właściwie chodzi i czemu −3
odpada?
i czy później wliczam dziedzinę z tego przypadku do wyniku końcowego czy to są dwa osobne
przypadki?
8 lut 22:58
Basia:
nierówność ax
2+bx+c>0 dla a=0 staje się nierównością liniową
bx+c>0
jej zbiór rozwiązań jest = R ⇔ b=0 i c>0
np. (m
2−4)x
2+(m−2)(m+1)x+5>0
dla m=2 masz 0*x
2+0*x+5>0 czyli nierówność prawdziwą dla każdego x∊R
ale dla m=−2 masz
0*x
2+4x+5>0
4x+5>0
zb.rozw.≠R
a gdyby było
(m
2−4)x
2+(m−2)(m+1)x−5>0
to dla m=−2 miałbyś sprzeczność −5>0
dlatego trzeba to rozpatrywać, bo jak widać może się zdarzyć nierówność liniowa ze zbiorem
rozw.=R
poza tym pojęcie Δ istnieje tylko wtedy gdy a≠0
m+3 jest w mianowniku więc m≠−3
8 lut 23:12
Basia:
pierwszy przypadek czyli a=0 nie dał nam żadnej nierówności tożsamościowej
czyli tylko przypadek drugi
8 lut 23:13
00000: Dziękuję
8 lut 23:21