Dokonaj syntezy transkodera z kodu Greya na 1 z 10
Anon: Dokonaj syntezy transkodera z greya na 1 z 10
Robię to tak ale w pewnym momencie się gubię.
Greya 1 z 10
q2|q1|q0| |b2|b1|b0|
0 0 0 0 0 0
0 0 1 0 0 1
0 1 1 0 1 0
0 1 0 0 1 1
1 1 0 1 0 0
1 1 1 1 0 1
1 0 1 1 1 0
1 0 0 1 1 1
b2 = q2
b1 = q2*¬q1 + ¬q2*q1 <−−− poprzez minimalizacje w Karnaugh
ale dla b0 już mi nie wychodzi, tym samym sposobem co w b1 bo nie da się połączyć żadnych
jedynek i nie ma czego minimalizować i nie wiem co wtedy
wgl nie pisać ile się równa b0?
q1q0 00 00 11 10
q2 0 | 0 1 0 1
1 | 1 0 1 0
8 lut 22:15
8 lut 22:33
Anon: Fakt miało być "na kod naturalny binarny", źle przepisałem polecenie. W karnugh'a dla q1 q1
powinno być też "00, 01, 11, 10". To co z tym równaniem dla b0, mam po prostu wypisać b0 =
q2*¬q1*¬q0 + ¬q2*¬q1*q0+q2*q1*q0+¬q2*q1*¬q0 i z pozostałymi bn to będzie prawidłowa
odpowiedź?
8 lut 22:44
Pytający:
A w treści jest w ogóle mowa o minimalizacji?

Jeśli nie to, każde b
k mógłbyś tak wypisać i byłoby dobrze. A jak musisz podać w DNF, to
bardziej nie uprościsz.
8 lut 23:35
Anon: Ok czyli rozumiem, że wystarczą te b0,b1 i b2 jako odpowiedź. W zasadzie to chyba nie ma nic o
minimalizacji ale na zajęciach tak robiliśmy, tyle, że w przykładzie na zajęciach nie było
takiej sytuacji że nie dało sie połączyć jedynek nawet w parke i nie byłem pewny co wtedy.
9 lut 00:00