f.liniowa
Deuce: Witam!
Mam kłopot z pewnym zagadnieniem, podam tutaj taki np przykład :
mamy funkcję f(x)=x+3
A jak obliczyć takie coś?
f(I2x+1I)
Mam problem co dokładnie zrobić z tą dwójkę

Bardzo dziękuję za pomoc!
8 lut 22:05
Eta:
f(x)= x+3
g(x)= f(|2x+1|) = |2x+1|+3
8 lut 22:11
Basia:
f(x)=x+3
f(y) = y+3
y=|2x+1|
f(|2x+1|) = |2x+1|+3
można to dalej rozpisać
| | 1 | |
w przedziale (−∞; − |
| ) f(x) = −2x−1+3=−2x+2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
w przedziale <− |
| ;+∞) f(x)=2x+1+3 = 2x+4 |
| | 2 | |
8 lut 22:12
the foxi:
Jeśli masz f(x)=x+3, a g(x)=f(|2x+1|), to zamiast "x" we wzorze funkcji f podstawiasz |2x+1|, w
tym przypadku to nie sprawia większego problemu.
8 lut 22:12
Deuce: Czyli musiałem się pomylić rachunkowo.
Miałem zadanie z takim samym przekształceniem, a dokładnie nierówność. Odpowiedź mi się nie
zgadzała, więc myślałem, ze źle robię te przekształcenie.
Bardzo wszystkim dziękuję!
8 lut 22:15