8 lut 21:56
kleszcz: <?>
8 lut 22:07
the foxi:
Dobrze policzyłeś, ale źle wklepałeś do wolframa.
Wpisałeś "integrate 11x
(1/3)+(8/5)x
3+4+11x", czyli taką całeczkę:
http://i.imgur.com/ZnuGA86.png
8 lut 22:09
Mila:
1) Nie piszesz dx
2)
∫(11x
1/3+8x
3/5+4+11x)dx=
| | 3 | | 5 | | 11 | |
=11* |
| *x4/3+8* |
| x8/5+4x+ |
| x2= |
| | 4 | | 8 | | 2 | |
| | 33 | | 11 | |
= |
| *x4/3+5x8/5+4x+ |
| x2+C |
| | 4 | | 2 | |
8 lut 22:10
kleszcz: Nie umiem tak szybko xD
8 lut 22:11
kleszcz: Dziękuję

.
8 lut 22:12
kleszcz: "integral of (11*x
1/3+8*x
3/5+4+11x)" > tak wpisałem do Wolfa
8 lut 22:14
the foxi:
| | 8x3 | |
...a powinieneś "8*x (3/5)", bo wolfram wziął to za " |
| "! |
| | 5 | |
8 lut 22:16
the foxi:
"8*x^^ (3/5)" − po iksie znak podnoszenia do potęgi
8 lut 22:17
the foxi:
Po prostu − cały wykładnik w nawias.
8 lut 22:17
kleszcz: dzięki wyszło dobrze
8 lut 22:44