matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę
Prv:
e
2
x
− 1
0
lim
x
→
0
= [
] =
sinx
0
8 lut 21:23
Lech:
Zastosuj regule de L'Hospitala i otrzymasz lim .... = 2
8 lut 21:25
Mariusz:
Można bez L'Hospitala Z tym Hospitalem może byś tak że liczona granica będzie potrzebna do policzenia pochodnej
e
2x
−1
2x
lim
x→0
2x
sinx
e
2x
−1
x
2lim
x→0
2x
sinx
e
2x
−1
x
2lim
x→0
lim
x→0
2x
sinx
1
Pierwszą granicę doprowadzasz do postaci lim
x→
∞
(1+
)
x
x
Drugą granicę możesz obliczyć np z trzech ciągów
8 lut 21:32
Prv:
Dzięki
8 lut 21:38