Oszacować dokładność funkcji pierwiastek x+1.
Wiciu: Oszacować dokładność przybliżenia funkcji:
√x+1≈1+x2 +x28
w przedziale 0<x<1
Wiem tylko, że muszę użyć wzoru Taylora, ale nie wiem do końca jak, patrzyłem na innych
stronach, ale trochę nie rozumiem, z góry dzięki
8 lut 21:15
Adamm:
x3
R3(x)=
f(3)(θx)
6
f(3)(x)=(3/8)(x+1)−5/2
1
R3(x)=
(θx−1/5+x−6/5)−5/2
16
1
1
1
x3≤R3(x)≤
x3<
16
64√2
64√2
1
czyli przybliżenie jest <
64√2
może być?
8 lut 22:04
Wiciu: Nie do końca rozumiem jak policzyłeś tą trzecią pochodną