Niezerowy wielomian symetryczny
qwert: Wielomian W(x, y, z) nazywa się symetrycznym, jeżeli W(x, y, z) = W(y, x, z) = W(z, y, x) =
W(x, z, y). Podaj przykład niezerowego wielomianu symetrycznego.
8 lut 21:12
Basia: na przykład taki
W(x,y,z) = x+y+z
8 lut 21:14
Lech: Ogolnie W(x,y,z) = ax+ay+az ,
8 lut 21:29
Adamm: to będzie dowolny wielomian Q(x+y+z, xy+xz+yz, xyz) i tylko takie
8 lut 21:33
Basia: co oznacza zapis Q(x+y+z, xy+xz+yz, xyz) ?
9 lut 03:42
Blee:
Adamm, a juz: W(x,y,z) = x
3y
2z + x
2yz
3 + xy
3z
2 + x
3yz
2 + x
2y
3z + xy
2z
3 nie moze
być
9 lut 07:42
jc: Blee,
W(x,y,z)=(x+y+z)(xy+yz+zx) (xyz) − 3(xyz)2 = Q(x+y+z, xy+xz+yz, xyz)
9 lut 08:14
Mariusz:
Wielomian symetryczny to taki wielomian który po dowolnej permutacji zmiennych
pozostaje tym samym wielomianem
a te wielomiany co podał Adam to tzw wielomiany symetryczne podstawowe
nazywane też elementarnymi wielomianami symetrycznymi
Jest twierdzenie że każdy wielomian symetryczny może być przedstawiony
za pomocą elementarnych wielomianów symetrycznych
używając skończonej liczby dodawań i mnożeń
Jest także algorytm wyrażający dany wielomian symetryczny za
pomocą elementarnych wielomianów symetrycznych
9 lut 20:38
Adamm: tak jak napisał Mariusz
jest takie twierdzenie
ale dowód jest dość skomplikowany, więc go nie przytoczę
9 lut 20:52
Mariusz:
Jeśli Q jest dowolnym wielomianem to odpowiedź Adama jest poprawna
Argumentami wielomianu Q są elementarne wielomiany symetryczne
Z elementarnymi wielomianami symetrycznymi mieliśmy już
do czynienia podczas omawiania wzorów Vieta
9 lut 21:09
9 lut 21:12