Rozwiąż równanie
Prv: log3(|x|−1) − 1
8 lut 20:50
Basia: a gdzie ono?
ma być
log3(|x|−1) = 1 czy jakoś inaczej?
8 lut 20:53
Prv: Racja, ma być log3(|x|−1) = 1.
Zgłupiałem, bo pomyliłem znak równości z odejmowaniem
Wychodzi x = 2, prawda?
8 lut 20:56
Eta:
sprawdzenie
dla x=2 log31=0 ≠1
zatem źle
8 lut 20:58
Basia:
|x|−1>0
|x|>1 ⇔ x∊(−∞;−1)∪(1;+∞)
|x|−1=31
|x|=2
x=2 lub x=−2
8 lut 20:58
Eta:
x=4 lub x= −4
8 lut 20:59
Basia: idiotyzmy wychodzą
8 lut 21:00
Basia:
|x|−1=31
|x|=3+1=4
x=4 lub x=−4
8 lut 21:01
Eta:
Założeniex∊(−∞, −1) U (1,∞)
|x|−1= 3 ⇒ |x|= 4 ⇒ x= 4 v x= −4
=============
8 lut 21:03
Prv: @Eta dobrze
@Basia nie wiem skąd to wzięłaś
8 lut 21:03
Prv: No, teraz obie okej.
8 lut 21:03
Prv: Dzięki
8 lut 21:04