Uzasadnij, że ciąg a_n=-3n-11 jest rosnący.
Wiktor: Uzasadnij, że ciąg an=−3n−11 jest rosnący.
an+1−an= 3n−8−3n−11
an+1−an=−19
i co dalej?
8 lut 20:44
Basia: przecież jest malejący
an+1−an<0 ⇒ an+1<an
8 lut 20:47
Basia: ale obliczenia masz niepoprawne
an+1 = −3(n+1)−11 = −3n−3−11 = −3n−14
an+1−an = −3n−14−(−3n−11) = −3n−14+3n+11= −3
reszta bez zmian
8 lut 20:49
Wiktor: No w zadaniu jest rosnący.
8 lut 20:52
Basia: a dobrze przepisałeś wzór?
może miało być an= 3n−11
8 lut 20:57
Wiktor: Tak
8 lut 20:57
Basia:
an+1 = 3(n+1)−11 = 3n+3−11=3n−8
an+1−an= 3n−8−(3n−11) = 3n−8−3n+11 = 3 > 0
więc ciąg jest rosnący
8 lut 21:02