Jaką krzywą określa równanie x^2 + y^2 + 2x + y + 3 = 0?
Adam: Jaką krzywą określa równanie x2 + y2 + 2x + y + 3 = 0?
8 lut 20:35
Mila:
x
2 + y
2 + 2x + y + 3 = 0
(x
2+2x)+(y
2+y)+3=0 uzupełniam do kwadratu dwumianu wyrażenia w nawiasie
| | 1 | | 1 | |
(x+1)2−1+(y+ |
| )2− |
| +3=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 7 | |
(x+1)2+(y+ |
| )2=− |
| zbiór pusty |
| | 2 | | 4 | |
8 lut 20:45
Basia:
| | 1 | | 1 | |
x2+y2+2x+y+3 = (x+1)2−1+(y+ |
| )2− |
| +3 = |
| | 2 | | 4 | |
no to jaką?
8 lut 20:45
Lech: Jest walec eliptyczny urojony ( patrz R.Leitner "Zarys matematyki dla inzynierow " )
8 lut 21:08