Rozwiaz równanie.
rox: sin4x−sin2x=sinx
8 lut 20:35
Blee:
sin4x = 2sin2xcos2x
więc sin4x − sin2x = sin2x(2cos2x − 1) = 2sinxcosx(2cos2x − 1)
2sinxcosx(2cos2x − 1) = sinx ⇔ 2cosx(2cosx2x − 1) = 1 (lub sinx = 0)
8 lut 20:37
Lech: | | α + β | | α − β | |
Mozna skorzystac ze wzoru : sin α + sin β = 2 sin |
| * cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
8 lut 20:42
rox: Nie wychodzi
8 lut 20:58
Basia:
| | 4x+2x | | 4x−2x | |
sin 4x − sin 3x = 2cos |
| sin |
| = |
| | 2 | | 2 | |
2cos(3x)sin(x)
i mamy
2cos(3x)sin(x)=sin(x)
2cos(3x)sin(x)−sin(x)=0
sin(x)*[2cos(3x)−1]=0
sinx=0 lub 2cos(3x)−1=0
dokończysz ?
8 lut 21:04
Basia: sin4x−sin2x oczywiście
8 lut 23:28