Wyznacz równanie prostej
Adam: Dane są dwa punkty A(3, 1) oraz B(2, 3). Wypisz równanie takiej prostej, że punkty leżą po
różnych jej stronach.
Zastanawiam się też, czy poprawną odpowiedzią będzie x=2,5?
8 lut 20:31
Lech: Jezeli te punkty maja lezec symetryczne wzgledem szukanej prostej to
trzeba wyznaczyc symetralna odcinka AB , wowczas bedzie to jedna prosta , w przeciwnym
razie bedzie to nieskonczenie wiele prostych .
8 lut 20:49
Mila:

x=2.5
y=2 może być:
Jest niekończenie wiele takich prostych.
Najlepiej równanie symetralnej odcinka AB.
A(3, 1) oraz B(2, 3)
P{(x−3)
2+(y−1)
2}=
√(x−2)2+(y−3)2⇔
(x−3)
2+(y−1)
2=(x−2)
2+(y−3)
3 po wykonaniu działań
inny przykład
8 lut 20:56