granica funkcji
cylo: Pomoże ktoś z granicą funkcji wiem że trzeba to zrobić na e ale nie wiem mam pomysłu jak
uprościć sobie nawias
lim przy n−> nieskończoności
8 lut 19:52
Basia:
dlaczego "na e"
| | x2+3x−1 | | 1 | |
przecież |
| → |
| a nie do 1 |
| | 3x2+2 | | 3 | |
| | 1 | |
dostajesz w granicy [( |
| )+∞] = 0 |
| | 3 | |
to nie jest symbol nieoznaczony
8 lut 20:17
cylo: Moja matematyczka twierdzi że to ma być na e

a wytłumacz mi dlaczego 1/3
8 lut 20:27
8 lut 20:31
cylo: no to tak miałem na kolosie i dostalem 1 na 3 pkt bo to mialo być na e

i myśle że może
trzeba to jakoś na wzorze lim(1+a/x)
x=e
a
8 lut 20:36
Basia: to nie ma nic wspólnego z "e"
e
do jakiejś potęgi dostaniesz gdy wychodzi Ci 1
+∞
tutaj tak nie jest
| | a | |
wzór który podajesz jest poprawny ⇔ x→+∞ czyli |
| →0 czyli to co w nawiasie →1 |
| | x | |
8 lut 20:41
cylo: Ok dziękuje
8 lut 21:03
Basia: myślę, że nie o takie "na e" chodziło
| | x2+3x−1 | |
( |
| )4x+3= [g(x)]4x+3= |
| | 3x2+2 | |
e
ln(g(x))4x+3 = e
(4x+3)*ln(g(x)) → [e
+∞*ln13] = e
−∞ = 0
jak by nie liczył jest 0
9 lut 02:03