a
asd: oblicz monotonicznosc
licze pochodna i do 0
czyli
| | (2x−2)*(x2+2x+1)−(x2−2x+1)*(2x+2) | |
y'= |
| = |
| | (x2+2x+1)2 | |
I DALEJ nie umiem
8 lut 19:50
asd: ?
8 lut 20:02
Basia:
pochodna nie jest dobrze policzona
| | 2x3+4x2+2x−2x2−4x−2−2x3−2x2+4x2+4x−2x−2 | |
f'(x) = |
| = |
| | (x2+2x+1)2 | |
| 4x2−4 | | 4 | |
| = |
| (x2−1) |
| (x+1)2 | | (x+1)2 | |
| 4 | |
| >0 dla każdego x∊R |
| (x+1)2 | |
D
f = R\{−1}
f'(x)=0 ⇔ x
2−1=(x−1)(x+1)=0 ⇔ x=1 ∨ x= −1 (ale −1∉D
f)
x∊(−
∞;−1) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f ↗
x∊(−1;1) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f↘
x∊(1;+
∞) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f↗
8 lut 20:04
asd: w 2 linijce masz po ułamku (x2−1) ale potem liczysz dla tego pochodna ?po co przeciez juz raz
była liczona
8 lut 20:08
Basia: nie liczę pochodnej; przeliczyłam to co tam napisałeś
| | 4x2−4 | | 4(x2−1) | |
wychodzi |
| = |
| |
| | x2+2x+1)2 | | (x+1)4 | |
bo x
2+2x+1=(x+1)
2
| | 4 | |
i zapisuję sobie w takiej oto postaci = |
| (x2−1) |
| | (x+1)4 | |
8 lut 20:11
asd: a okej nie zauwazyłem ze tam jest f'x=0 gdy .. xD DZIEKI
8 lut 20:19