Proszę o pomoc :v
darek: Wyraz an ciągu geometrycznego przedstaw w postaci an=a1 * qn−1
a)an=4n
b) an=5n+2
c)an=21−n
Oblicz sumę 6 początkowych wyrazów c.geometrycznego
a) an=(−0.8)n
b) an=(−1/2)n
Bardzo proszę o wytłumaczenie jak takie przykłady rozwiązywać, resztę podobnych z owych zadań
zrobię sam, ale chciałbym wiedzieć jak :v
8 lut 18:40
Basia:
a
n=4
n = 4*4
n−1
a
n = 5
n+2 = 5
3+n−1 = 125*5
n−1
| | 1 | |
an = 21−n = 2−(n−1) = (2−1)n−1 = 1*( |
| )n−1 |
| | 2 | |
a
n = (−0,8)
n = (−0,8)*(−0,8)
n−1
a
1=−0,8 q=−0,8
podstaw i policz
drugi przekład identycznie
8 lut 18:49
Blee:
a)
stąd a
1 = 4
a
n = 4*4
n−1
analogicznie dwa pozostałe
8 lut 18:49
darek: Dzięki, bardzo Mi pomogliście. Już mniej więcej wiem co i jak
8 lut 18:53