matematykaszkolna.pl
Dalej kombinatoryka Krzysiek60: Cwiczenie nr 19 W zawodach bierze udzial 6 druzyn . Ile jest wszystkich mozliwych (tabel) wynikow tych zawodow
8 lut 18:40
Basia: 6! bo ustawisz te drużyny w ciąg sześcioelementowy wg zajętych miejsc (o ile wykluczymy ex aequo)
8 lut 18:44
Krzysiek60: OKemotka
8 lut 18:53
PW: Jak nieprecyzyjne sformułowanie zadania może zmienić rozumienie tego co się dzieje. Zakładam, że drużyny grają między sobą mecze, które nie kończą się remisami. Grali każdy z każdym po jednym meczu? Tabela wyników to trójkątna macierz 5×5 wypełniona zerami lub jedynkami, np. 2 3 4 5 6 1 1 0 0 0 0 2 1 1 1 1 3 1 0 0 4 0 0 5 1 Należy ją rozumieć w ten sposób, że numer drużyny z wiersza kojarzymy z numerem drużyny z kolumny, a liczba 1 informuje , że drużyna z wiersza wygrała, zaś liczba 0 − że drużyna z wiersza przegrała. Przykład: W meczu między drużyną nr 3 a drużyną nr 4 zwyciężyła drużyna nr 3. Można to opowiedzieć inaczej: każdej parze (n,k), n<k przypisujemy liczbę 1, jeżeli wygrała n, lub 0 jeżeli n przegrała. Liczba jedynek w tabeli jest dowolna − od 0 do 15 (dowolna jest liczba zwycięstw drużyn o mniejszych numerach w parze w konkretnych spotkaniach). Liczba tabel jest więc równa liczbie funkcji {1, 2, 3, ..., 15} → {0, 1}, czyli 215.
8 lut 19:39
Basia: Wiesz PW, że w pierwszej chwili dokładnie tak samo zaczęłam mysleć emotka Opamiętałam się jednak
8 lut 19:41
Krzysiek60: Moze poczekam co powie tez Mila czwiczenie nr 19 strona 100 .
8 lut 19:44
Basia: Krzyysek nie przejmuj się tym co napisaliśmy PW i ja. Ma być 6! i tyle emotka
8 lut 19:46
PW: Krzysiu, a są odpowiedzi? Ja wiem, że nieco się wygłupiam, ale po to by pokazać złe sformułowanie zadania.
8 lut 20:15
Basia: PW z tego co czytam (nie tylko na forum) wnoszę, że 50% zadań z rachunku prawdopodobieństwa jest nieściśle sformułowana. Już pomijam rozróżnialność i nierozróżnialność elementów, ale taki przykład: Ile słów trzyliterowych można ułożyć z liter słowa BOURBAKI? Interpretacja 1. mam karteczki z literami, z których BOURBAKI da się ułożyć i nic więcej słowo AAA nie powstanie Interpretacja 2. mam czcionki z literami A,B,I,K,R,O,U słowo AAA powstanie Czterdzieści pięć lat minęło, a nadal nie wiem, która interpretacja jest poprawna. Takie zadanie miałam na egzaminie wstępnym Pamiętam, że napisałam oba rozwiązania z komentarzem
8 lut 20:28
PW: I dlatego zostałaś matematyczką emotka
8 lut 20:37
Krzysiek60: PW niestety nie ma odpowiedzi do tego cwiczenia Przepraszam ze nie odpisalem wczoraj ale odpisuje lub cos ppiszse kiedy funkcjonuje . Ewentualnie napiszse CI o co chodzi jak bedziesz na forum i bedzie Mila
9 lut 16:52
Mila: Wg wcześniejszych informacji (przed zadaniem), myślę, że autorowi chodzi o ranking przy założeniu, że drużyny uzyskały różne wyniki. Zatem 6!.
9 lut 17:20
Mila: Zadanie sformułowane niejednoznacznie.
9 lut 17:20
Krzysiek60: Dobry wieczor Milu emotka Pozdrawiam
9 lut 20:16
Mila: Witam miłoemotka
9 lut 20:31