Znajdź równanie płaszczyzny, która zawiera dwie proste"
daria: Znajdź równanie płaszczyzny, która zawiera dwie proste:
x−12= y1 = z−12 oraz x+12 = y−11 = z2
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
8 lut 18:25
Adamm: najpierw sprowadźmy je do postaci na której się łatwo pracuje, czyli parametrycznej
x=2t+1, y=t, z=2t+1
i druga
x=2s−1, y=s+1, z=2s
ax+by+cz+d=0
a(2t+1)+bt+c(2t+1)+d=0 ⇒ (2a+b+2c)t+a+c+d=0
a(2s−1)+b(s+1)+c(2s)+d=0 ⇒ (2a+b+2c)s−a+b+d=0
i dla każdego s, t więc są to równości wielomianów
2a+b+2c=0
a+c+d=0
−a+b+d=0
c=−2b
a=(3/2)b
d=(1/2)b
płaszczyzna
3x+2y−4z+1=0
8 lut 18:32
Mila:
II sposób
k: x=1+2t, y=0+t, z=1+2t, t∊R
A(1,0,1)∊k
k→=[2,1,2] wektor kierunkowy prostej
l: x=−1+2s, y=1+s, z=0+2s, s∊R
B(−1,1,0)∊l
l || k
AB→=[−2,1,−1]
n→= [−2,1,−1] x [2,1,2] =[3,2,−4] wektor normalny płaszczyzny π
A∊π
π: 3*(x−1)+2y−4*(z−1)=0
3x+2y−4z1=0
8 lut 19:01
Mila:
π: 3x+2y−4z+1=0
8 lut 19:01