Oblicz.
schatzi: sin1/12pi × sin3/4pi − cos1/12pi × cos3/4pi
8 lut 18:16
Krzysiek60: Zobacz na wzor
8 lut 18:27
Basia: wiesz co napisałeś?
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
otóż napisałeś: sin |
| *sin |
| − cos |
| *cos |
| |
| | 12π | | 4π | | 12π | | 4π | |
na pewno tak miało być? jakoś jestem pewna, że nie
8 lut 18:42
PW: Gorzej, można to odczytać jako
8 lut 18:47
schatzi: Kazdy ułamek ×Pi
8 lut 18:48
Basia:
sin(x)*sin(y) − cos(x)*cos(y) = cos(x−y)
wykorzystaj ten wzór
8 lut 18:50
schatzi: Ale cos (x−y) to cosxcosy + sinxsiny
8 lut 18:57
Basia: −cos(x+y) miało być
8 lut 18:58
schatzi: Dziękuję!
8 lut 19:00
Pppp: Cos 20pi/3 + tg(−9pi/4) − sin 4pi
29 paź 23:13
Pppp: Proszeeee
29 paź 23:13
.:
| | 20 | | 20π | | 20−18π | | 2π | |
cos |
| π = cos( |
| − 6π) = cos |
| = cos |
| = .... |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 9π | | 9π | | 8π−9π | | π | | π | |
tg (− |
| ) = tg(− |
| + 2π) = tg( |
| ) = tg(− |
| ) = −tg |
| = .... |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
sin(4π) = sin(4π − 4π) = sin0 = ....
pamiętaj, że w funkcjach trygonometrycznych wartości się powtarzają 'co pewien czas' (patrz −>
okres podstawowy funkcji trygonometrycznej)
30 paź 14:09