Udowodnij, że p{6} jest liczbą niewymierną
Ek: Udowodnij, że liczba √6 jest niewymierna. Odwołaj się do podstawowych aksjomatów i twierdzeń
(np. Twierdzenie o wymiernych rozwiązaniach wielomianu odpada)
8 lut 18:03
Adamm: spróbuj udowodnić że jeśli liczba naturalna m nie jest potęgą liczby naturalnej n,
to n√m jest niewymierna
od razu dostaniesz ogólny wynik
8 lut 18:06
PW: Adamm, nie przesadzaj. Od szczegółów do uogólnienia − tak przebiega proces edukacji.
Ek, metodą "nie wprost" − przypuszczamy, że
√6 jest liczbą wymierną:
gdzie p i q są liczbami naturalnymi względnie pierwszymi (mówiąc po ludzku: ułamek
nieskracalny)
i pokazujemy, że wynika z tego zdanie fałszywe.
8 lut 18:15
Adamm: załóżmy że n√m jest wymierna
czyli m=(a/b)n dla m, a, b, n naturalnych
dodatkowo możemy założyć NWD(a, b)=1 (że są nieskracalne)
wtedy
mbn=an czyli b|an, ale to możliwe tylko wtedy gdy b=1 (ponieważ NWD(a, b)=1)
czyli n√m musi być naturalna
zatem m musi być potęgą liczby naturalnej
i na odwrót, jeśli m jest potęgą liczby naturalnej, to i n√m jest naturalne
8 lut 18:21